dilluns, 14 de març del 2011

Parlem de productivitat i salaris (I)

Quan es parla de productivitat i salaris, molts et donen la sensació de que no saben ben be de que parlen, i sobretot aquest dies que es vol utilitzar la productivitat no per millorar-la i ser més competitius, sinó per baixar salaris especialment en un moment d’alta inflació i d’una possible pujada dels tipus d’interès.
La productivitat no és un dígit, sinó moltes variables internes i externes que condicionen el resultat final, per tant no és la simple divisió entre el cost del producte dividit pel número de treballadors.
La productivitat total d’un període –dia,mes, any- és mesura pel cost del material; el cost de l’amortització de la maquinaria; el cost de l’energia i el cost laboral. Al mateix temps tenim les productivitat parcials de cada factor: el cost laboral dividit per les unitats produïdes en un període o el cost del material dividit pel nombre d’unitats,... També tenim la productivitat multi factors: per exemple sumant ma d’obra i material dividits pel nombre d’unitats.
Però per arribar a aquestes formules hi ha molts condicionats que poden ajudar o perjudicar el resultat de la productivitat. Ajudem bons materials, forta inversió en tecnologia, inversió en formació,... i pot perjudicar el diferencial dolar / euro, l’absentisme laboral, oscil•lacions del cost del petroli, talls elèctrics,...
Per tant la ma d’obra no condiciona de manera clara la productivitat, sinó que pot tenir més impacte el tipus de material i no pel cost baix, sinó per la capacitat de produir més àgil i ràpid. I l’altre gran dificultat és com mesurem la productivitat a cert àmbits dels serveis.
Per tant si volem parlar de productivitat i com la millorem parlemne, ara no val parlar-ne per baixar salaris, perquè per molt que li diguin productivitat, volen devaluar els salaris, això si els de la gent treballadora i no pas els dels directius.

5 comentaris:

Jose R. ha dit...

A més hem de considerar que la ratio productivitat/salari a Espanya és més baixa que l'Alemanya (hem de produir més per guanyar un euro que els alemanys) com per a que ens donin lliçons:

http://www.joserodriguez.info/bloc/?p=3359

albert ha dit...

Vaja, que seria allò que en deien beneficis que l'amo pagava quan volia, si és que ho pagava..

David de las Heras ha dit...

Això és la pregunta que vaig fer a l'assemblea de Girona, i no vaig tenir resposta.
Em sembla un bon camí.

Alberto ha dit...

Tot afecta, i tant que hi afecta. Començant per la ma d'obra i els que treballen a l'oficina. Nosaltres ho hem constatat. Hem mesurar la nostra productivitat a oficines amb workmeter, i el marge de millora ha estat insultant. Ara treballem millor, i podem fer mes tramits en menys temps, i això baixa més el preu del producte final.

caiseebabinski ha dit...

FanDuel’s first cease was 메이저카지노 at the Meadowlands in New Jersey, where it became the horse racing venues forward-facing sports betting brand. FanDuel has since launched on-line sports betting apps in several of} states including Pennsylvania, New Jersey, Colorado, West Virginia and Indiana. Louisiana and Maryland will go stay and provide on-line sports betting someday in 2022. Be positive to check again often for updates as more states look to add sports betting.