diumenge, 8 de febrer del 2009

Més de 10 ERO’s diaris al gener

El 2009 continua de manera preocupant l’allau d’expedients de regulació d’ocupació (ERO), aquest mes de gener s’han registrat més de 230 ERO’s afectant a més de 10000 persones, aquestes dades comparades amb el 2007 o principis del 2008 ens a on veiem el preocupant de la dades, de mitja en els mesos que encara no havia arribat la crisi ens trobàvem amb uns 40 mensuals i com a molt afectant a unes 1000 persones.
Aquest mes de gener si dividim les dades per dies laborables, en trobem que cada dia hi han hagut una mitja de 10 expedients que afecten a unes 500 persones diàries, si mirem les persones afectades més del 80% han estat per suspensions temporals. L’industria està sent la més afectada, però no és pot amagar davant de l’allau de l’industria afirmar que el sector dels serveis respecte el darrers mesos cada cop esta més afectat i el de la construcció va baixant la seva afectació.
Majoritàriament els ERO’s són de suspensió temporals i en l’industria, les causes són dues els problemes de liquiditat i la crisi de consum, aquesta realitat fa afirmar de manera clara que cal una solució ràpida als problemes de liquiditat, és a dir que els bancs i les caixes tornin a fer circular el crèdit, ja que si tenen beneficis malgrat la crisi i el govern els ha injectat diners no hi ha excuses, ja que sinó aquest expedients temporals abans del mes de juny es poden convertir en acomiadament definitius, i si ja tenim un creixement espectacular de l’atur, tenim una bomba de rellotgeria de prop de 30000 persones afectades per suspensions temporals des del mes de novembre.

1 comentari:

Jordi Margarit ha dit...

Camil , tens molta raó , el pols que li estan fent els bancs al govern , no pot dur a res de bo .

La manca de muscle d’en Solbes , la clatellada per parlar massa a en Sebastian , l’oposició barallant-se entre ells com gossos petaners de carrer, .., nomes genera mes desconfiança i menys capacitat de reacció.

Certament la situació està en una via molt complicada i no podem esperar que ens estirin les locomotores europees quan comencin a caminar , potser ja serà massa tard.

No pot esser que els ICO de circulant , per exemple, no arribin a les empreses amb garanties (en realitat el que falta es que algun organisme neutral defineixi i mesuri aquestes garanties i obligui a pasar per l’adreçador a bancs i caixes) , tampoc, que el "Presidente" es dediqui a fer discursets retòrics, buits d’efectivitat , de cara a l’hemeroteca, però gens útils per generar recolzament ni confiança.

No se , crec que encara no estem mesurant del tot el moment històric que estem vivint, una crisi sistèmica que farà canviar moltes coses , i sobretot ens recordarà clarament la nostra posició real en l’economia mundial .

Una abraçada , i bons Gintonics ..