dissabte, 25 d’abril del 2009

Que vol dir el Q3 per Catalunya

La confirmació que l’Audi Q3 es farà a Catalunya és una noticia que alguna gent li treuen importància o d’altres la critiquen pels ajuts públics rebuts, però cal situar la noticia en el seu lloc i moment per veure l’importància i la dimensió.
És la primera gran i bona noticia relacionada amb la crisi i durant la crisi, per un costat mantindrà i crearà nous llocs de treball i per l’altre és un exemple clar de política industrial.
El Q3 mantindrà prop de 1600 llocs de treball a la SEAT directament i indirectament mante o crea prop de 10000 llocs de treball, en el sector de l’automoció per cada lloc de treball directa se’n creen entre 5 i 6 llocs de treball indirectes, la major part d’ells en empreses petites i mitjanes per tant es trenca el mite que no s’ajuda a les empreses petites, a Catalunya la major part de les grans empreses són empreses de capçalera o tractores i per tant arribar acords amb aquestes genera riquesa i llocs de treball en les petites i mitjanes empreses, al mateix temps el sector de l’automoció està en bona part a l’àrea metropolitana de Barcelona però al mateix temps hi ha empreses arreu de Catalunya.
Es parla dels ajuts públics rebuts prop de 200 milions d’euros –que són més crèdits que subvencions-, alguns qüestionen aquest ajuts, un exemple de que els ajuts en política industrial són generadors de riquesa: si 10000 treballadors amb un salari anual de 20000 euros es queden a l’atur, les seves prestacions d’atur en un any sumen 200 milions d’euros, per tant no només és mantenen llocs de treball, sinó que també l’administració no ha de pagar atur i el mateix temps les empreses paguen impostos i els treballadors també, per tant part dels ajuts és recuperen.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

La política juga a guanyar les properes eleccions. Per això els 200 Milions d'Euros van destinats a fabricar el Q3, auto conservador des del punt de vista tecnològic, i que deixen d'anar a R+D per canviar el model productiu del país a mig i llarg termini. I així seguirem servint cocacoles als turistes i treballant amb cargols i totxos. Una indústria auxiliar que fabrica retrovisors, palanques de canvi, gats elevadors, i manetes. Et recomano l'article que escriu l'Imma Monsó a la Vanguardia sobre en Joan Viladelprat i la seva empresa Epsilon.

Octavi rodin ha dit...

Cal ser realistes. Necessitem jugades com aquesta per a combatre la crisi.

Camil Ros ha dit...

Fins ara a catalunya no s'ha produit un cotxe del nivell del Q3 per tant és un cami que va cap el canvi de model productiu. No s'ha de menysprear l'industria auxiliar de l'automoció, ja que és de qualitat i exporta més producció que de la que ven a l'estat per tant està molt ben posicionada, i el centre tecnic de la seat és de referencia.
Això no treu que el govern tindria que fer el que ha fet amb el Q3 en moltes altres operacions com la que dius d'Epsilon, necessitem politiques industrial, d'acord amb l'article d'imma monso

Anònim ha dit...

La indústria auxiliar catalana no en veurà ni les engrunes, els components es fabricaran a Alemanya tot i que les subvencions són espanyoles... un negoci rodó... per la Volkswagen, és clar

Manel ha dit...

Ahir 1 de maig no vau saber treure la gent al carrer?
Com s'explica que surti molta més gent el dia de Sant Jordi que l'1 de maig?
A Girona amb tants aturats com mai hi havia molt poques empreses representades, on són els que us segueixen?
Vigileu, sou un reducte antic i tot i que voleu donar imatge de ser moderns, a Girona al capdavant heu posat una amb empenta, decidida, moderna- les vostres idees han quedat obsoletes i de velles receptes.
continua tenint sentit el sindicat UGT i fareu un gir?

Anònim ha dit...

DIVENDRES, 01/05/2009 - 10:30h
Els sindicats fan una crida a participar en les mobilitzacions del Primer de Maig
Enguany, la jornada arriba marcada per la crisi i l'augment de l'atur · Els sindicats demanen mesures urgents i alguns aposten per la vaga general
El Primer de Maig se celebra avui enmig d'una greu crisi econòmica que ha dut els sindicats a encarar la jornada amb més reivindicacions. Insisteixen que la crisi no l'han de pagar pas els treballadors, perquè no l'han provocada ells. Diuen, també, que no s'ha de permetre que s'abarateixin els acomiadaments ni que es redueixin els sous. Alhora han encoratjat la ciutadania a participar en les manifestacions que es fan, a partir de mig matí, a unes quantes ciutats del país.


Dolors Llobet, portaveu de CC OO al Principat, ha dit a VilaWeb que l'objectiu del sindicat era 'exterioritzar que aquesta crisi econòmica no ha estat provocada pels treballadors, sinó per l'especulació financera'. És per això que el sindicat reitera, talment ho ha fet la resta: 'aquesta crisi, no estem disposats a pagar-la nosaltres, els treballadors, tot i que ja ho fem, com demostren els alts índexs d'atur.' Alhora, des de CC OO alerten que no acceptaran 'de cap de les maneres' les propostes de les organitzacions empresarials (abaratiment d'acomiadaments, rebaixes de cotitzacions a la seguretat social...)'. A més a més, demanen als poders públics 'que siguin més proactius i eficaços en les seves mesures i que prioritzin les persones.'

Des de la CGT creuen que els governs han de 'canviar les receptes que s'estan aplicant' perquè 'no es pot sortir de la crisi donant ajuts econòmics a les empreses i als bancs.' Volen aprofitar el Primer de Maig per demanar 'que es convoqui una vaga general, tal com han fet uns altres països europeus.' Segons que ha dit a VilaWeb Antonio Pérez Collado, secretari general de la CGT al País Valencià, 'el diàleg social no serveix per a res'. I és per això que el sindicat crida a la mobilització.

Mobilització que també clama Intersindical Valenciana arran dels 'pocs resultats que ha tingut fins ara el diàleg'. Vicent Maurí, que n'és el portaveu, diu que 'els diners públics s'han de destinar a les persones, i no als bancs o a les empreses i, si l'administració els en dóna, ha d'haver un control públic. No es poden donar diners a un fons perdut'. Intersindical valenciana també considera imprescindible que es millorin els serveis públics, car són 'una garantia d'igualtat de tots els ciutadans'. Al País Valencià prioritza, pel que fa aquests serveis, la llei de dependència, 'que no s'està aplicant correctament perquè a la Generalitat no li interessa'.

Camil Ros, secretari de política sindical d'UGT al Principat, envia un missatge als governs i un altre a la patronal. Als primers els diu que ja ha arribat l'hora 'que es posin les piles' perquè calen 'polítiques que permetin de posar fi a la crisi'. Als segons els diu que no poden continuar amb el 'xantatge' que implica les reformes laborals amb què volen abaratir els acomiadaments o empitjorar les condicions laborals dels treballadors. Quant a la proposta d'uns altres sindicats de cridar a la vaga general, UGT diu que de moment no hi ha cap 'raó ferma' per a convocar-la. Són partidaris d'esperar que es concreti una proposta de reforma laboral a l'hora de decidir si cal o no cal una vaga general.

A més a més, tenint en compte que hi ha molta gent a l'atur i que no té cap font d'ingressos (perquè no tenen dret al subsidi o ja l'han esgotat), els sindicats també demanen que, tal com es preveu als estatuts del Principat i del País Valencià, s'acceleri l'aplicació d'una prestació social que permeti tenir ingressos als qui no en tenen. I és que, segons que alerten els sindicats, molts desocupats ja han deixat de cobrar les prestacions de l'atur i en seran molts més els qui deixin de cobrar-la en els mesos vinents.