dissabte, 11 de juliol del 2009

La setmana tràgica: Set dies de fúria

El 26 de juliol de 1909 els carrers de Barcelona és van alçar contra la mobilització dels reservistes per anar a la guerra del Marroc, aquesta subversió popular està en l’imaginari col·lectiu de les grans mobilitzacions obreres catalanes.
Una mobilització espontània, primer contra el reclutament, després una vaga general i declarat l’estat de guerra els incidents es va focalitzar en l’incendi d’esglésies i convents, les mobilitzacions van començar el 18 juliol milers de reservistes eren cridats des de primer de juliol cap a la mort, excepte si eres de casa bona, llavors pagant l’anomena’t impost de la sang i et lliuraves d’anar a la guerra, per tant et rebuig a les quintes tenia un fort component de classe obrera, si eres obrer anaves a la guerra si eres ric no.
L’esclat militar junt amb les grans injustícies social, la pobresa i l’explotació laboral, va provocar una de les grans mobilitzacions obreres del segles, unes mobilitzacions sense cap organització o persona, concreta al darrera mostra evident del malestar social de aquells anys tot i que es va executar Ferrer i Guàrdia com a responsable.
Per tenir una visió propera al fets tenim el llibre d’Antoni Dalmau, Set dies de fúria, una crònica dels fets que ens apropa molt a aquell moment històric.

3 comentaris:

pau ha dit...

Les injusticies socials provoquen rebeldia i sobretot inconformisme.
que vigilin els nostrs governants. Ara mateix estem iniciant un temps de descontent.L'empresariat s'inicia en discursos rètrogues i difícils d'entendre per tanta i tanta gent que estem cobrant nòmines de 1000 euros justos.
vigileu que no s'encarnitzin les classes treballadores

Mar Calpena ha dit...

Jo estic llegit-me el de la Marín... i m'està encantant.

Anònim ha dit...

En Ferrer Guardia també va escriure detalls i històries de la setmana tràgica.
si et vols adherir tu i la teva organització a la campanya per l' any Ferrer Guardia ja tenim web nova.
www.ferrerguardia.org.
Aneu a campanya i a adhesions.
Moltes organitzacions ja ho han fet