dilluns, 23 de novembre del 2009

10 anys per recuperar els llocs de treball destruïts

10 anys per recuperar els llocs de treballs destruïts des de l’inici de la crisi, així de demolidor va ser Josep Oliver en conferència convocada per l’Acord estratègic aquesta setmana passada a on també va parlar un altre economista de referència Anton Costas.

Des de l’inici de la crisi s’han destruït algú més de 400.000 llocs de treball, dels 150.000 són de la construcció, 130.000 de la industria i la resta del sector serveis, aquí veiem que la dimensió de l’impacte de la crisi industrial, es situa majoritàriament aquesta crisi i la destrucció d’ocupació en la construcció i així va començar la crisi, però a on a fet més estralls i no ha estat tant visibles és a l’industria, amb l’afegit que la recuperació de l’ocupació a l’industria és molt més difícil que els sectors de serveis o la construcció.

L’aproximació de recuperació de llocs de treball la va situar en uns 40.000 llocs de treball per any, per tant l’escenari que se’ns situa no és gens engrescador, i evidentment la recuperació els primers anys serà inferior, ja que la recuperació de l’ocupació és molt més lenta que la dels indicadors econòmics, és a dir que mentre ens començaran a parlar de la recuperació de la macro economia el PIB i coses d’aquestes, l’economia real de cada dia de la majoria de la gent encara tardarà molt més a recuperar-se.

Tant Oliver com Costas van situar que segurament ja estem o hem tocat fons, però un cop tocat fons no vol dir que no es segueixi destruint ocupació, Costas ho visualitzar molt clarament: un cop s’hagi tocat fons encara és pot seguir rascant.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Realment la conferència va ser brillant. Els dos ponents ens van ensenyar una fotografia molt clara i totalment justificada de l'abans (causes), de l'ara i del després. Em van cridar especialment l'atenció dues coses, entre d'altres que tu ja esmentes:
- Per part del professor Josep Oliver, quan es plantejava si tindríem un atur estructural, i esgrimia que 2/3 parts dels aturats i aturades només arribaven a tenir estudis obligatoris, i continuava preguntant-se, com es pot reabsorbir aquest atur. Tot un repte per a tots.
- Per altra banda, la visió final i positiva de l'Anton Costas, que ens animava amb la reserva de productivitat "durmiente" que ara, davant la crisi, les empreses es veurien obligades a activar. Tant de bo així sigui.

Anònim ha dit...

L'anònima anterior ha vingut a la conferència? qui soc?

Anònim ha dit...

Fàcil: Gurb

Anònim ha dit...

Passava distretament per aquí, he vist l'endevinalla que proposava l'anònim 2, i no he pogut obviar-la, malgrat la dificultat del tema.
En primer lloc, se'ns plantegen 3 incògnites:
1a.- és l'anònim “1” ella, com vols fer-nos creure l'anònim “2”?, no ho podem saber. Però no entra en concurs, i, per tant, no ens hi capficarem.
2a.- va anar a la conferència? Sí, com ho demostra el contingut del post, i sinó, que en Camil opini, que sembla que sí que hi va ser.
3a.- la més difícil, qui sóc? De la literalitat del breu missatge, 10 paraules, podem concloure que:
a) és algú/na relacionat/da amb l'Economia i l'estalvi: cap paraula escrita està de més
b) relacionat/da amb la política: no es mulla, no diu res en concret
c) deu ser algú/na molt divertit/da que li agrada fer entremaliadures virtuals
d) potser un/a provocador/a
e) alguna persona que va passar per la conferència perquè no tenia res millor a fer
f) alguna persona que avui tenia quelcom millor a fer
En definitiva un sol radiant o una lluna plena, un binomi, amb dues incògnites difícils de descobrir ... però no impossibles.

He encertat? Tinc premi? Qui sóc?

Anònim ha dit...

Que parlis així només potser algú molt proper al Camil de pensament `.

Anònim ha dit...

...please where can I buy a unicorn?