Que la proposta dels Mossos d’Esquadra de parlar en castellà ha estat un error important és evident, com també es evident que quan prenen la decisió no pensen més que en la llengua com un instrument o un deure laboral i no com un valor cultural d’identitat col·lectiva com és, i també és molt clar que la decisió no la prenen en un sentit fatxa i d’atac a la llengua catalana. I per això en menys de 24h rectifiquen la decisió, ja m’agradaria veure quan polítics rectifiquen els seus errors amb tanta celeritat.
És injust el tracta que si els hi està donant els Mossos d’esquadra i als sindicats aquest dies, el linxament mediàtic i de xarxes socials que s’està fent, més quan s’ha reconegut l’error. Obviant les reivindicacions per les quals s’estan mobilitzant que són raonables: com un govern que retalla i retalla és planteja canviar els uniformes i molt d’ells no tenen armilles per anar a treballar amb seguretat, retallades continues de salari fins a un 25% i condicions de treball, que porta precarietat i per tant en aquest sector vol dir inseguretat pels mossos i per la ciutadania.
Molta gent que ha rebutjat frontalment la proposta ho han des de la legitima defensa de la llengua catalana. Ara hi ha d’altres que ho han utilitzat per tapar les retallades i així intentar debilitar les reivindicacions i de pas intentar desacreditar els sindicats, sorprèn la duresa de grups d’informació propers al govern de la Generalitat i fins del mateix President Pujol, i potser aquells que acusen que fem mal a Catalunya fan més mal posant llumins al conflicte lingüístic, que d’altres si que volen.
Els mossos d’esquadra no són uniformes, son persones que cada dia van a treballar per fer un servei públic de primera necessitat, persones d’orígens, llengües i cultures diferents, no són ni d’un bàndol ni de l’altra són un reflex del país, es vulgui veure o no, que els uneix la voluntat de serveis públic i el català com a llengua de servei, que per això s’han preparat, han estudiat i han aprovat l’accés a mossos. I cal respectar-los com a qualsevol altre persones en un estat democràtic i en algun moment s'ha faltat a la seva dignitat.
Si en aquest país algú contra la llengua catalana no és precisament els sindicats, si algú a Catalunya al llarg de la història recent des del franquisme fins avui ha estat garant de la cohesió social i lingüística ha estat els sindicalisme.
La fi no justifica els mitjans, tant d’anada com de tornada.
4 comentaris:
De pati d'escola que no se'l acudeixi una altra manera de protestar que cantant el viva España, així ens va. Alguna dimissió no estaria de més per demostrar que no sou com els polítics.
Tens molta raó, però quanta d'aquesta gent que tant han fet pels drets dels treballadors i de passada pel nostre país queda sense podrir? O s'han acomodat o ja han entrat podrits! però això és un altre debat. Un català, catalanista i Mosso desenganyat!
Estic totalment d'acord amb tu, Camil.
Veig un col.lectiu, pressionat, indignat, al que se li retalla, salari, messures de seguretat, que posa en perill cada dia la seva vida, mentres els polítics que es dediquen a retallar-los les seves condicions laborals, mantenen els seus salaris, dietes ...
D'aquesta ràbia, dels que veuen les seves condicions de vida perillar, i utilitzant l'enguiny (mesures que fan mal a l'Administració al menor cost econòmic-laboral del treballador) surten decisions en les que no se han valorat prou els danys "col.laterals", en aquest cas a la nostra cultura, llengua i país, però que dubto que en cap cas fos aquest l'objectiu.
Crec que aquest tema s'està utilitzant per evitar parlar del principal problema: "les retallades, en particular, als mossos, i en general a tots els serveis públics..." Per tant, prou ja de desviar el tema, i tothom a la mani del 18 de gener
Sempre hi hauran de danys col·laterals,i aquest segur que tot i estar poc valorat al hora d'aplicar-ho,fa menys mal que deixar de ser professional i continuar fent la tasca assistencial al ciutadá,recolzar serveis o pressionar a la japonesa o tolerancia 0
Esta molt be defensar la llengua,però..ara es l'excussa?
el tema de la llengua no em serveix d'excusa mes quan el 70 % de la plantilla en les comissaries del extraradi de BCN,la fan servir habitualment,i ho diu un que fa servir el castella en l'àmbit privat,no així al laboral.
Siguem coherents siusplau.
Publica un comentari a l'entrada