diumenge, 17 de maig del 2009

Si Bill Gates entra en un bar

Cada mati es preparà el seu entrepà per esmorzar a la feina, seguint la tradició embolicat amb paper de plata alguns dies i d’altres amb paper de diari en concret les pagines del sudoku així mentre esmorza es distreu fent el sudoku, surt de casa i va cap a la feina les cues de rigor per arribar al polígon industrial, a treballar una mica més d’una hora i llavors com cada dia un breu descans per anar a esmorzar al bar de davant.
Un bar d’aquells autènticament de treballadors: transportistes, administratives, operaris del metall,... cada dia a la mateixa hora pràcticament la mateixa gent, més d’altra gent que esta de pas, alguns porten l’entrepà de casa i al bar demanen el cafè amb llet, difícilment amb un salari de poc més de 1000€ nets, hipoteca i dos fills, cal arribar a final de mes euro a euro.
Un dia va passar pel bar una periodista que havia quedat per fer un tallat amb gent del comitè d’una empresa del costat afectada per un ero, mentre parlava amb el comitè va decidir que faria un reportatge sobre aquell bar, era el perfecte exemple d’un bar de gent treballadora, en reportatge es titularia un bar obrer en temps de crisi, explicaria les histories de la gent de com arribar a final de mes estalviant també en l’esmorzar. Dues planes de reportatge en l’edició de diumenge, tothom de la gent habitual i va col·laborar, fins i tot va aconseguir saber el que cobraven i així també va poder fer la mitja salarial del bar: 24000€ anuals bruts i el salari que cobrava més gent era d’uns 15000€ anual.
Al cap d’un any van tornar a fer el mateix reportatge i el bar va passar de ser el bar dels obrers al bar dels rics, la sorpresa i l’incredulitat va ser generalitzada que havia canviat en un any? si la gent que anava al bar era la mateixa excepte un nou client dels darrers mesos anomenat Bill Gates, el salari mig va passar de ser de 24000€ a 40000.000.000€ en canvi el salari que cobrava més seguia sent de 15000€.
Si en Bill Gates entre en un bar les mitges deixen de ser mitges, per molt que ens diguin que la gent cobra més que abans, segurament en la majoria dels casos no és així, el que si que és clar és que els que més tenen en segueixen tenint molt més i distorsionen la realitat ja que la majoria d’increments d’ingressos que fan canviar la mitja d’ingressos són els 10% de la gent que cobra més.
Conclusió: les mitges mireu-les a mitges, o no deixeu entrar en Bill Gates al bar.
Historia creada a partir d’un exemple extret de la Fi dels neocons de Paul Krugman.

3 comentaris:

Mònica ha dit...

Totalment d'acord. Per interpretar correctament les dades, especialment les econòmiques i estadístiques, moltes vegades cal una doble regla de tres, sinó la realitat que se'ns mostra pot aparèixer tergiversada. Així, els números, que normalment se'ns presenten com a dades objectives, no sempre ho són. Per tant, jo diria, que "les mitges" cal examinar-les amb lupa, comparant-les amb totes les possibles variables, si vols tenir una visió completa i certa de la situació.

maria en pena ha dit...

Les mitges són el que em poso en llevar-me cada matí per anar a una puta feina de secretària ,amb un sou que no arriba als 1000€ i sobretot vigilant que si hi ha una carrera quedi amagada sota la faldilla per no haver de tornar a comprar-ne cap més parell

Anònim ha dit...

a mitges les mitjanes!
Té raó la Maria amb això de que cada matí es posa les "mitges". Un altra tema són les "mitjanes" que és al que es refereix l'article.

Tal com deia un meu professor d'estadística... "les mitjanes són maquillables. El problema prové dels qui les maquillen i del numerós grapat de gent que se les creu!"