diumenge, 13 de febrer del 2011

El gener del 2011 incrementen un 35% els ERO’s

Això de que hem tocat fons i que alguns fins i tot parlen de recuperació, hi ha moltes dades i realitats que ens diuen el contrari, o si en el millor del casos hem tocat fons, com explicava L’Anton Costas es pot tocar fons però es pot seguir rascant. Això és el que ens diuen les dades dels ERO’s del gener del 2011: 4334 persones afectades davant de les 2806 persones afectades el gener del 2010, un increment del 35%.
La reforma laboral, la manca de liquiditat de la banca i la política econòmica esta fent estralls, moltes dades ens indiquen que a partir del mes de juny de l’any passat anem de mal en pitjor, una d’aquestes són les dels ERO’s, aquest mes de gener han augmentat respecte al mes de l’any anterior tant en numero de ERO’s presentats com de persones afectades:
gener 2010: ERO’s 263 persones afectades 2806
gener 2011: ERO’s 282 persones afectades 4334
evolució: +7% +35%
S’han incrementat de forma molt clara les reduccions de jornada, però no han anat en detriment de les suspensions, ja aquestes darreres només disminueixen unes 300 persones mentre que les reduccions augmenten en més de 2000 persones.
El creixement espectacular dels ERO’s de reducció de jornada, que de sortida són una mesura de flexibilitat interna raonable abans de la suspensió i l’acomiadament, caldrà fer un seguiment molt estricte. Primer perquè veritablement es faci la reducció i no sigui una baixada de sou encoberta, sota el xantatge de o reduïm salari treballant el mateix o acomiadament, i segon que caldria un pla de formació per combinar reducció de jornada i reciclatge formatiu, esperit fonamental de la reducció de jornada, ja que no és per anar a casa, sinó per ser més competitius tant l’empresa com el treballador.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

De l'Anton Casas, jo recordo que malgrat el fet de poder continuar "rascant", ens assegurava que hi havia una reserva de "productivitat durmiente" que les empreses en èpoques de crisi es veurien obligades a activar... de moment, sembla, que només es compleix la primera part.

Anònim ha dit...

Per aquesta anònima entesa, dir que la productivitat durmiente també deia que era difícil que s'activés i normalment queda com a valor de substrat en el fons

Anònim ha dit...

Ups! Deu ser que sóc tan optimista que només recordo la part positiva de les coses.
No perdo l'esperança de que arribi aquesta dinamització de l'economia, sigui com substrat de fons o com sigui, però sobre tot desitjo que arribi aviat i que aquesta productivitat "durmiente" no es tradueixi en "males pràctiques" o "picaresques" empresarials.

Des de la meva ignorància ...