dilluns, 2 d’agost del 2010

Vaga general (4): La dreta remata la reforma laboral

La dreta – CIU, PNB, PP- ha aprofitat el procés parlamentari de la reforma laboral, per encara introduir més retallades de drets, totes elles amb el clar objectiu d’augmentar l’estalvi de costos empresarials i l’augment de la prepotència empresarial, i encara queda el pas pel senat a on hi poden haver més retallades.
Per si hi havia algun dubte que l’acomiadament serà de 20 dies, per any treballat, per a tothom, ara ja queda del tot clar i tot hi cap, amb l’esmena del PNB: “Se entiende que concurren causas económicas cuando de los resultados de la empresa se desprenda una situación económica negativa, en casos tales como la existencia de pérdidas actuales o previstas, o la disminución persistente de su nivell d’ingresos, que puedan afectar a su viabilidad o a su capacidad de mantener el volumen de empleo. A estos efectos, la empresa tendrá que acreditar los resultados alegados y justificar que de los mismos se deduce la razonabilidad de la decisión extintiva para preservar o favorecer su posición competitiva en el mercado.” Amb aquest redactat l’empresa sempre tindrà un motiu per acomiadar perquè sempre preveurà una situació futura negativa, per casualment acomiadar les persones amb més antiguitat o que li cauen pitjor.
Però la rematada no és queda aquí, CIU ha col·locat l’absentisme laboral, a partir d’ara amb un parell de refredats en dos mesos poden ser motiu d’acomiadament, si en dos mesos teniu un 20% de baixes intermitents siguin justificades o no, podreu ser acomiadats. Com sempre tot a favor de l’empresa. Perquè no per reduir l’absentisme, primer es mira si les empreses que tenen més absentisme són aquelles amb ritmes i ambients de treball abusius? I després es fan d’altres mesures.
I encara continua, si en sis mesos no hi ha acord en la negociació col·lectiva el govern i la dreta faran la seva, una amenaça en tota regla, i perquè tot quedi ben lligat quan la cosa vagi millor aniran pels aturats.

9 comentaris:

Daniel ha dit...

Benvolgut Camil,

m'agradaria saber la teva opinió sobre el fet que ens han canviat les regles de joc a mitja partida, cosa que trobo especialment greu. M'explicaré: si quan el contracten et diuen que el comiat són 45 dies per any treballat, a mesura que van passant anys, vas assumint compromisos, nivell de vida, hipoteca, fills... Ara tot això se'n va en orris. És una punyalada per l'esquena. Seria també molt greu que el canvi afectés només les persones fixes de nova contractació, però almenys aquestes persones haurien vist els ullals del llop i, per exemple, enlloc de lliurar-se en cos i ànima a una empresa, mirarien d'anar-se formant per trobar alternatives, vista la precarietat i el model de comiat a la pràctica lliure. Què en penses? Els que tenim de fa anys el compromís dels 45 dies, no tenim cap instància per recórrer aquesta canallada?

Alexis ha dit...

KarciesBenvolgut Daniel,
En Camil està de vacances i no et pot contestar.
Està amb els seus amics a la muntanya disfrutant de sol, aigua,descansant........
Espera el setembre per saber si contesta.
Però, de fet només parlen de la vaga general aquets d' UGT,això sí mentre tots fan vacances perque a ells ningú els acomiada mai i poden fer el que vulguin sense cap impunitat, els altres sindicats com CCOO encara s'ho han agafat amb més calma i ni en parlen.
El setembre sí que tots haurem de fer vaga i ens descomptaran el dia a nosaltres. No a ell,
un amic d'en Camil d

Camil Ros ha dit...

Daniel,

Aquesta retallada de dret és la més bestia que s'ha en època democràtica, la retallada si fos només als nous contractes ja és injusta, però si a sobre hi sumem tothom és doblement injusta, ja que provocarà un allau d'acomiadaments dels vells contractes, especialment de la gent de més antiguitat, que és la que té costos salarials més alts fins ara feia que s'ho pensessin dues vegades, ara amb l'ampliació de les causes d'acomiadament procedent, bona part d'aquests acomiadaments passaran a costar el 56% menys a l'empresa, és a dir passarem dels 45 al 20 dies amb un màxim de 12 mensualitats, com tu dius molt encertadament han trencat totes les regles del joc fins ara, si l'acomiadament fins ara era lliure ara tanbé sera practicament gratuït, però això anem a la vaga general, és una manera que ens queda per poder derogar qüestions com aquesta de la reforma laboral. Amb les vagues generals del 14D i 20J al Gonzalez i l'Aznar vam aconseguir que retiressin les seves reformes, i el 29S hem d'aconseguir el mateix.

Daniel ha dit...

Camil,

gràcies per la resposta. Indubtablement, anirem a la vaga, però no crec que serveixi per aturar una reforma que ja està generant litres de salivera a les insaciables boques dels llops capitalistes. Els polítics, els diputats, tots ells tenen sous de 4.000 euros en amunt i, per tant, inverteixen excedents en empreses o creen empreses. Personalment, la reforma els convé, perquè podran acomiadar treballadors i incrementar el valor de les seves inversions. Han perdut el punt de vista de la classe treballadora. Jo diria que els polítics no tenen consciència de classe. He parlat amb alguns polítics, de diversos partits i, per a ells, la reforma laboral no té gaire interès. Els rellisca. S'ho prenen com una fotesa. Mala peça al teler!

MANEL ha dit...

Benvolgut Camil,
Se sap alguna cosa de com estan els avenços en la taula de la negociació col.lectiva? Veus possiblitat d'arribar a algun acord abans de la vaga general? Aqui, a BCN, es diu que la UGT es despenjarà de la vaga general perque aconseguireu bones negociacions i és per això que a l'agost tots feu vacances tranquíl.lament perque se sap que la desconvocareu.De fet , divendres vaig estar en el vostre nou edifici i no hi havia ningú, dels responsables, treballant. Ni tu

MANEL ha dit...

Camil Ros, Ja treballes? Se sap quelcom de les negociacions per desconvocar la vaga general igual com han fet els controladors aeris? El Pepe Alvarez l'altre dia estava amb el ministre Corbacho,saps si estaven resolent el tema?

Camil Ros ha dit...

hi haura vaga general i sera multitudinaria, de vegades massa informació o intoxicació provoca desinformació intencionada o no.

Anònim ha dit...

Hola, avui he vist per primera vegada els teus escrits.La veritat és que et vull felicitar per la informació, pel contingut i l'expressió en cada un d'ells. Només dir-vos a tots els del sindicat, que s'ha de ser precís i vigilar les paraules en no provocar confusió. Parleu d'acomiadament procedents a 20 dies i això és un error, si l'acomiadament és procedent és a 0 Euros,en la majoria dels casos resolts, no a 20!En tot cas,heu de parlar de causes objectives.La terminologia és important però si és en termes legals ho és molt.

Camil Ros ha dit...

al darrer anonim, intento el bloc sigui clar i entenedor per tothom tant és tinguin coneixements juridics o economics o no, per tant quan parlo d'acomiadament inprocedent33 o 45 dies i procedent 20 és en aquest sentit, la gent així ho entent millor i tampoc no és contradictori amb l'Estatut dels treballadors ET. Crec que tant tens rao tu com jo,l'ET parla de procendent tant en l'acomiadament per causes objectives art 52 el de 20 dies, com en l'art 54 acomiadament disciplinari 0 d'indemnització, veuràs com textualment els articles 53 i 55 que parlen de les formes i els efectes d'aquest acomiadaments, parla de procedent, ja que el jutge declara que les causes siguin objectives i disciplinaries són procedent. Veuras quasi segur que a nivell judicial amb la reforma laboral sortiran moltes més sentències que declararan la procedencia dels acomiadaments objectius.