diumenge, 29 de març de 2009

Que hauria de mesurar el PIB

Que hauria de mesurar el PIB? que és l’important?, Robert Kennedy, en plena campanya electoral, el 18 de març de 1968, llançava aquesta reflexió o atac:

"El nostre PIB, en els seus càlculs, té en compte la contaminació atmosfèrica, la publicitat del tabac i les ambulàncies que van a recollir els ferits de les nostres autopistes. Registra els costos dels sistemes de seguretat que instal·lem per protegir les nostres cases i les presons on tanquem els que aconsegueixen entrar il·legalment. Significa la destrucció dels nostres boscos de sequoies i la seva substitució per urbanitzacions caòtiques i descontrolades. Inclou la producció de napalm, la d’armes nuclears i la de vehicles blindats que fa servir la nostra policia antiavalots per reprimir els esclats de descontentament urbà. Recull (...) els programes de televisió que exalten la violència per tal de vendre joguines als nens. El PIB, en canvi, no reflecteix la salut dels nostres fills, la qualitat de la nostra poesia ni la solidesa dels nostres matrimonis. No es preocupa d’avaluar la qualitat dels nostres debats polítics ni la integritat dels nostres representants. No té en compte el nostre valor, saviesa o cultura. No diu res de la nostra compassió ni de la dedicació al nostre país. En una paraula: el PIB ho mesura tot, tret d’allò que fa que valgui la pena viure la vida.
"

3 comentaris:

Mònica ha dit...

Senzillament, el PIB és un indicador econòmic, important, perquè reflecteix la solidesa econòmica d'un país, però no la dels seus habitants, ni si la distribució entre aquests és equitativa o no (cosa vital) ...
I, les coses que realment importen, no es poden comprar, no les podem mesurar econòmicament, però si tenen valor, el valor més alt.

Oriol Puig ha dit...

Totalment d'acord. Ens calen indicadors econòmics, que a més, siguin comparables als d'altres territoris. Són necessaris, però no suficients. Les xifres són fredes i s'han de matisar.
Alfredo Pastor, exsecretari d'Estat d'Economia ara professor de l'IESE, també reflexionava sobre aquesta qüestió al seu llibre "La ciencia humilde. Economía para ciudadanos".
Diu Pastor que el PIB no inclou factors com l'increment d'hores treballades, l'ansietat, la insatisfacció de treballadors i ciutadans en països avançats, «que estan àmpliament documentats».I conclou: «És molt probable que el benestar d'una societat depengui no només del volum del PIB, sinó de la seva distribució».

Anònim ha dit...

Fins que no es valori tot allo q fisicament no es veu no millorarem el pib personal q es el mes important i tu,camil, ho saps!