dilluns, 13 d’agost del 2007

Maus: el còmic de l’holocaust

Mai havia llegit un còmic d’aquesta profunditat real, tant de història com de crítica social. Té una intensitat que vas de vinyeta en vinyeta sense poder para de llegir i mirar.
Maus d’Art Spiegelman, és un llibre que explica la història del seu pare Vladek i la seva mare Anja: com el feixisme de Hitler fa que ciutadans de Polònia que viuen, es diverteixen, es guanyen la vida treballant. Només pel fet de ser jueus, primer comencen a ser perseguits, després assassinats, expulsats dels seus pobles, empresonats en camps de concentració com Auschwitz, explotats laboralment i després molts exterminats, alguns van sobreviure i per això ara podem conèixer de primera mà un dels genocidis més grans de la història de la humanitat.
El llibre comença amb aquesta frase d’Adolf Hitler: sense dubte els jueus són una raça, però no humana. Potser per això en el còmic els jueus són rates, és la història de les rates: amagades sota terra, sortint de nit a buscar menjar, perseguides i mortes pels gats i els gossos, exterminades amb verí,...
Aquest còmic és recomanable per a totes les edats, és una bona eina, el còmic arriba més que un llibre d’història, per explicar a la gent més jove la història que no s’ha de tornar a repetir mai més. A mi l’atzar va fer que fa unes tres setmanes un amic – en Lluís - me’n parles entusiastament, i la casualitat ha fet que fa una setmana me’l trobes davant meu en una llibreria, tot i tenir cua de llibres per llegir, no em vaig poder reprimir, vaig comprar-lo i s’ha saltat tota la cua de llibres.
No havia tingut una gran afició pels còmics, aquest m’ha impressionat, com des de la senzillesa del dibuix i una narrativa planera, pot un còmic no deixar-te indiferent. Maus, d’Art Spiegelman, és l’únic còmic que ha rebut el premi Pulitzer.