diumenge, 21 d’octubre del 2007

La farsa de la contractació en origen

L’any 2006 la patronal catalana va demanar 10000 contractacions en origen i finalment només en va acabar portant un miler. L’any 2007 la patronal gironina va situar el contingent el 2122 llocs de treball a 1 d’octubre només havien formalitzat 143, dels quals van demanar 220 cambrers i només en van portar 3.
Davant d’aquestes dades demolidores com a mínim cal afirmar que les patronals i les empreses per molt que diuen que no troben gent i que han d’anar a buscar gent fora, la realitat demostra que durant aquests anys ens han pres el pel a tothom. Són ells qui van fer aquestes propostes de contractació en origen i en el cas de les comarques gironines no han arribat ni al 7%. Crec que l’administració davant d’aquest engany s’hauria de plantejar algun tipus d’actuació.
Aquesta realitat confirma que la política adequada per cobrir vacants de llocs de treball, s’ha de fer aquí, no cal ni lluny ni molt lluny. Tenim en aquest moment gent, principalment dones i joves, que han vingut via el reagrupament familiar i que tenen permís de residència i no de treball, només caldria fomentar la formació i garantir un contracte de treball, al mateix temps es coneix que hi ha gent treballant sense papers i sense contracte, aquí tenim dos realitats que si hi ha voluntat es poden fer polítiques de creació d’ocupació i d’integració.
Les patronals i les empreses donaran la culpa de la seva actitud impresentable, a la burocràcia i la lentitud de l’administració, però per molt que tinguin una part de raó mai pot justificar que hagin demanat uns 40 conductors de camió i no hagin fer cap contracte, i així professió a professió.
Per si algú té la temptació de plantejar sistemes de contractació privats, crec que cal rebutjar-los, la contractació en origen ha de ser pública per dos motius: un per que el fluxos és competència de l’administració cal garantir els drets aquí i allà i segon imagineu-vos el negoci clar i obscur que crearia empreses aquí i empreses allà, quina garantia tindríem que no fos una fòrmula de legalitzar les màfies tant l’est, com del sud, com d'aquí: les persones com a mercaderia i sense drets.
Si algú vol les dades complertes totals, per demarcacions i professions, envieu-me un mail camil@camilros.cat i us les passo, són dades oficials del ministeri de treball.