dimarts, 17 d’abril del 2007

Escola Nova, poble lliure

“L’escola és el primer graó d’una societat, perquè sigui lliure” paraules d’Antònia Adroher, gironina, militant del POUM i sindicalista de la FETE-UGT. Amb aquestes paraules podríem resumir la voluntat de la Generalitat republicana en presentar,com a gran prioritat, l’ensenyament com a eina d’alliberament individual i col·lectiu.

Les escoles no eren només escoles, eren, com en deien en aquells temps,el Palau de Cultura. Els infants eren els primers ciutadans de la república, entenent també la cultura com un valor suprem que havia d’ arribar a tots els barris i després a tot el poble, per aconseguir passar d’habitants a ciutadans.

L’escola Nova, i els assajos pedagògics de l’ institut-escola i de la Normal construïen la “república dels mestres” com a pilar fonamental dels fons ideològic de transformació social. Si es feia una escola laica, unificada i activa, era sembrar els fonaments d’una societat republicana basada en el treball i la fraternitat humana.

Aquestes paraules són un resum copiar/enganxar de l’acte i exposició de cartells de la república que ha realitzat aquest dilluns la Federació d’Ensenyament de la UGT – Comarques Gironines referent als mestres de la República. Estar amb mestres compromesos com Xavier Besalú, pedagog, Roser Font, mestra i secretària general de la FETE-UGT comarques gironines i Salomó Marqués, professor de l’UdG, sempre t’ ensenyen alguna cosa nova, avui una classe magistral de memòria històrica del model d’ensenyament republicà.

De vegades tornar enrere i en el nostres dies poder tornar a crear un model educatiu compromès no estaria gens malament, per no dir que estaríem més a prop de l’utopia, sinó si fos que els altres pot ser també tornarien a treure la pols als tancs, “però qui no s’arrisca no pisca”.

1 comentari:

Anònim ha dit...

La República va tenir com a un dels objectius lluitar per construir una escola nova que formés ciutadans lliures,cultes,i amb veu pròpia.En temps d'ara,aquest perfil de ciutadans és el que ens convé per seguir en la construcció d'un país lliure i amb veu també pròpia.