dissabte, 21 d’abril del 2007

Sant Jordi: el cinema en català. 2n regal

Aquests són dels regals qui un no voldria, però també te’ls fan. Tenim l’agradable notícia de la pel·lícula El coronel Macià, com no vaig poder anar a l'estrena que van fer Omnium a Girona. Vaig pensar, entre pensament i pensament també penso, que aquest cap de setmana, que se’ns acosta Sant Jordi, era un bon moment per anar a veure una pel·lícula amb un triple compromís de militància, feta a Catalunya, en català i sobretot recordar un dels líders imprescindibles de la nostra història: Francesc Macià.

Quin ha estat el 2n regal, no ser de qui és si de la industria i distribuïdores del cinema o de les institucions publiques o de totes elles. En donar una volta per internet per trobar la programació de la pel·lícula per aquest cap de setmana de Sant Jordi, perquè si fóssim un país normal dilluns hauria de ser festa nacional, el regal ha estat que en totes les comarques gironines només la pots veure a Olot i al total de Catalunya només a 10 cinemes, informació cinema de la Generalitat.

Primer he cregut que no ho estava buscant bé, fins que hi arribat a l’Agenda de Girona, que només la troba a Olot, hi ha la pagina de la Generalitat que tinc la doble sorpresa que en tota Catalunya el cap de setmana de Sant Jordi només la passen en 10 cinemes.

Com pot anar bé el cinema en català, la llengua catalana i la conscienciació nacional, si davant d’una pel·lícula de la magnitud d’aquesta, tot és queda resumit en deu cinemes repartits arreu. El cinema, com el conjunt de mitjans de comunicació, és una de l’eines millors que tenim per l’integració cultural i l’augment de la consciència nacional i social, si l’ús que en fem arriba al ridícul com en aquest cas, cal un replantejament, tant a l’industria de la cultura com a la Generalitat de Catalunya.