dilluns, 10 de setembre del 2007

El si cola cola empresarial

Una mostra de 400 contractes de treball realitzats a joves de Girona, elaborada per AVALOT –Joves de la UGT de Catalunya, a part de confirmar els alts nivells de precarietat laboral: els 90% del joves tenen un contracte temporal, també posa en evidència la mala fe o mala llet d’alguns sectors empresarials i les seves assessories, que en busca del bo, bonic i barat fan qualsevol cosa, el que podríem anomenar el si cola cola empresarial; l’empresari pensa: si tot hi fent les coses malament: la gent no protesta i jo guanyo més diners, perquè canviar.

Un 26,5 % dels contractes: el salari no està especificat.
Un 24,5 % dels contractes: el conveni col·lectiu no està especificat.
Un 10 % dels contractes: no especifica ni el sou ni el conveni.
Prop del 40% dels contractes tenen alguna d’aquestes irregularitats.

Per què una empresa a l’hora de signar el contracte de treball no vol posar per escrit el sou o el conveni d’aplicació, i la persona ha d’esperar fins la primera nòmina per veure si el que li van dir de paraula és veritat, i si no és veritat i protestes com que en la majoria dels casos estàs en període de prova, resposta habitual de l’empresari: si no t’agrada ja saps a on esta la porta.
Així tenim el mercat de treball pels joves i no tan joves també, i després es demana experiència, formació, dedicació horària, vocació,... A canvi de què? Potser el dia que entenguin, algunes empreses, que per trobar gent preparada, formada i amb vocació cal fer contractes estables, salaris dignes i horaris que et permetin conciliar la vida personal i familiar, la cosa pot ser diferent. Per tant que deixin de viure a costa del si cola cola empresarial i tractin a les persones com a persones i no com a kleenex .

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Quin hauria de ser el salari digne?

S´han de treballar hores mil
per cobrar per sota de mil.

Que fan els sindicats per solucionar-ho ?

Camil Ros ha dit...

El salari digne, ha de ser el que et permeti viure amb dignitat, definir una quantitat concreta no seria real, el que es pot afirmar és que el salari mínim hauria de ser de 1000 € per vuit hores treballades.

Que fem el sindicat, a part de denunciar totes aquelles situacions injustes, com puguin ser aquests possibles fraus en la contractació. Estem situant en les meses de negociació dels convenis els 1000€ mínim, els alguns convenis ja s’ha aconseguit, de cop amb una gradualitat, El treball és dur i el important és ser constant, no val fer un dia la gran proclama i després callar la resta.