dimecres, 31 d’octubre del 2007

Pinta negre: el dret de reunió en perill

Ens estem acostumant a no immutar-nos davant dels atacs permanents a la democràcia i la politització de la justícia, i potser hauríem de fer un canvi de plantejament i actuar davant de la dualització de la vida política, que ens esta portant bona part de la cúpula judicial de l’estat, de l'anomenat sector conservador i fatxa, quan el jutge fa de polític i el polític vol manipular la justícia.
La darrera, l’acusació contra el lehendakari Ibarretxe i el Patxi López per reunir-se amb representants d’HB, crec que clarament vulnera el principi bàsic de tot estat democràtic, que és el poder-se reunir lliurement i parlar, perquè no crec que en cap de les dues reunions es parles de com reforçar ETA. Els jutges s’estan anant de l’aplicació imparcialment de la justícia als censors de la puresa d'unitat de la pàtria, algunes actituds em recorden el paper de la inquisició amb els càtars, que he llegit en alguna novel·la, i els seus judicis sumaríssims sense possibilitat de defensa, perquè abans de ser jutjat ja has estat jutjat.
Però abans de la darrera, que segurament no serà la ultima, n’hem patit d’altres com l’àtac al dret a la llibertat de premsa que va patir el fotoperiodista gironí, arrel de crema de les fotos del rei, que l’actitud respecte els que van cremar les fotos ha estat desproporcionada.
I per no parlar de l’abans d’abans i encara per resoldre, com és el cas de l’estatut de Catalunya, aprovat a les urnes, i segurament dissol pel tribunal constitucional.
Crec que la justícia ha d’estar al servei de la societat, i no ha fer de garant de la indivisibilidad d’España, en aquests moments les úniques persones lliures de fer el que vulguin sense control democràtic són els jutges i fiscals, i una cosa és la independència dels poders, i l’altre és l’abús de poder que s’està produint ara i avui. Cal un alçament pacífic i democràtic de la societat civil i polític per aturar la retallada de dret que estem veien cada dia.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

FELICITATS PER L'ESCRIT I PER ALTRES COSES,AVUI MATEISX!

Anònim ha dit...

per molts anys i feliços 35 anys

lluis gamell ha dit...

Camil, crec convenient fer una apreciació tècnica important,en tant que pot ajudar a matisar alguns aspectes del teu comentari. Ni el Tribunal Constitucional ni l’òrgan del Poder Judicial formen part de l’estructura judicial, ja que són òrgans polítics. El problema radica en què en moltes vegades s’ha intentat polititzar no només aquests òrgans sinó la pròpia estructura judicial. En aquest sentit, i aquí a Girona en sembla que ja està madura la situació, el que s’ha de plantejar, per exemple, és la eliminació de l’Audiència Nacional, que amb l’actual estructura judicial és un contrasentit la seva existència. D’altra banda, la regulació de l’àmbit judicial que fa l’Estatut de Catalunya és un avenç en la pretensió de modernitzar aquest pilar de l’Estat de Dret. Espero que surti intacta del Tribunal Constitucional.

Camil Ros ha dit...

lluís,
legalment el que tu dius deu ser cert. Però si aquests, tots ells i elles de carrera judicial, són els que decideixen la política actual, estan anulant les decissions d'aquells escollits a les urnes -parlament, congreso, lehendakari,...-, i per tant crec que estan sobrepassant les seves funcions.