dilluns, 2 de juliol del 2007

Nació.cat: un final feliç i un inici amb futur

Un llibre el nació.cat per donar una volta ràpida però intensa a la història i els reptes de futur de l’Internet catalana. En Saül Gordillo, amb aquest llibre ens explica com des del compromís i la discreció un grup de catalans van aconseguir saltar o driblar els estats actuals, en concret l'espanyol, per aconseguir el reconeixement virtual de la llengua i la cultura catalanes mitjançant el .cat. Com ens explica en el llibre el .ct ens el tenen reservat per l’endemà de la independència.

Internet és dels pocs espais internacionals a on els catalans i podem anar directament, aquest fet té una importància cabdal, ja que el nou i més ampli espai de comunicació mundial no posa fronteres a la llengua i la cultura catalanes. No està gens malament, segurament aquesta porta i la manera d’arribar-hi, ens pot obrir d’altres portes cap a la plenitud del nostre país.

Però el llibre també ens alerta de que cal donar un pas molt fort endavant perquè les telecomunicacions d’internet arribin a tothom, persones i empreses, amb els màxims nivells de qualitat, que no tot quedi al voltant de les grans ciutats, i la resta ja en parlarem i ves a saber quan. També reclama una implicació real de les empreses catalanes en la seva difusió internacional, ja que moltes d’elles poden portar el .cat arreu del món.

Un llibre que ens explica un història gloriosa d’un èxit com a poble, i com poques vegades en la nostra història amb un final feliç. Ara bé, per damunt del final feliç i la radiografia que ens aporta del present, aquest llibre el nació.cat de Saül Gordillo, amb tot el que significa el concepte, ha de ser un inici cap a un futur de plena catalanitat a la xarxa, és la primera porta oberta a tot al món, com dirien el nostres pares polítics: siguem-ne dignes.