dimarts, 27 de novembre del 2007

Només 1,4 dels homes agafa la baixa de maternitat, suspens en conciliació

Segons dades facilitades per l’INSS, en el dinar debat de la UGT de les comarques gironines sobre les mesures d’igualtat, del gener al setembre del 2007 d’enguany a les comarques gironines la baixa de maternitat l’han agafat 4124 dones i 58 homes, que suposa que només l’1,4 del homes agafa aquesta baixa ja sigui total o parcialment, en el cas català l’1,6. En canvi el permís de paternitat arriba al 70%.
La dada és demolidora, quan aquesta baixa, 16 setmanes, no és rígida ja que es pot fet un conveni amb l’administració pràcticament amb total flexibilitat. Moltes preguntes amb o sense resposta:
L’home segueix tenint el rol del que treballa i la dona de la qui cuida els fills?
La dona prefereix ella realitzar el 100% de la baixa?
La baixa l’agafa més la persona amb menys salari i menys risc d’acomiadament?
Una resposta és clara: un suspens en conciliació, sigui el motiu que sigui som una societat a on la conciliació, amb aquestes i d’altres dades, brilla per la seva absència.
També és cert que tot hi haver avançat en prestacions i drets socials de suport a la conciliació i la igualtat d’oportunitats, el nostre estat del benestar està lluny d’altres països europeus, a on baixes i permisos no són de maternitat o paternitat, sinó que tendeixen ha ser per les dues persones.
Si volem una societat en conciliació i igualtat, cal que l’home posi més esforç del que ha posat fins ara, però l’administració també hi ha de posar molt més. Per tant caldria tendir cap a la baixa de naixement per a tota la parella, tant pel pare com la mare, per tant ni restar, ni dividir dies sinó sumar-los, ja que tenir un fill i cuidar-lo és cosa de dos.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Nanu, la meva companya i mare de les meves filles opina, crec que amb encert, que això de la baixa de maternitat dels homes és un falç progressisme si ha de ser ha canvi de la baixa de la dona! No s'ha de fer per quedar políticament correcte. La Dona té dret a les seves 16 setmanes de baixa de maternitat, pel seu bé i de la criatura que ha acabat de néixer. A Finlàndia la baixa de maternitat de les dones és de 3 anys!!!! Anar a treballar, tots dos, amb un fill o filla de 4 mesos és una aberració social, educativa i de salut per l'infant i els pares!!!

Camil Ros ha dit...

Lu de nanu deu ser amb carinyu suposu,
No amaguem darrera el dret de la dona a la baixa per maternitat, amb que els homes majoritàriament no concilien en igualtat, qui dedica més temps a la cura i educació dels fills?.
Aquestes dades tenen moltes lectures i totes tenen la seva part de realitat. Si et fixes finalment parlo que cal tendir a la baixa per naixement tant per la dona com per l’home sumant temps i no repartint-lo.

Somiatrufes ha dit...

Hola Camil, arribo per pura casualitat al teu bloc (de fet, a través del Google). M'he pres la llicència d'agafar alguns dels consells blogosfèrics que oferies en un meme i els he refregit amb d'altres per tal d'oferir un llistat que s'acosti al que més es recomana per la catosfera. El resultat n'és un post que acabo de penjar.

Pel que fa a les baixes per maternitat (paternitat?) no puc opinar gaire perquè no tinc fills, però em sembla que a la raça humana encara li queda molt camí per difuminar els rols històricament assignats a l'home i a la dona.

DOLORS ha dit...

NO HI QUASI CAP DONA QUE ESTIGUEM DISPOSADES A PERDRE NI UNA DE LES SETMANES EN QUE PODEM GAUDIR LA MATRNITAT PERÒ COM DIUS TU,AMIC CAMIL, EL FILLS O FILLA ÉS DELS DOS PER TANT ES TRACTA DE TENIR DOBLE QUANTITAT O MÉS DE TEMPS EN BAIXA PER NAIXEMENT,4 MESOS PER LA MARE I 4 PEL PARE REPARTITS COM ES VULGUI.
SOLUCIONARIEM ELS ROLS PATERNALS I MATERNALS IMPOSATS I AL MATEIX TEMPS SOLUCIONARÍEM ELS TEMES DE DISCRIMINACIÓ LABORAL CAP A LES DONES EN UN MÓN COMPETITIU, AMB SOSTRES DE VIDRE...

Anònim ha dit...

Jo tinc ganes de poder agafar la baixa paternal, però crec que es molt minso en dies. Realment falta polítiques familiars a españes bones!