dimarts, 29 d’abril del 2008

1r de maig: la història interminable

Quan arriben dates commemoratives històriques tant de qüestions socials com nacionals, els post-moderns liberals individualistes i els progrés de disseny l’anomenada modernitat liquida, qüestionen la continuïtat d’aquestes celebracions especialment si és realitzen actes de reconeixement i manifestacions, aquesta gent és qüestionen la diada, però tots volen fer festa aquest dia.
Cada 1r de maig té el punt de memòria històrica necessària i imprescindible, sense memòria i record per les dificultats superades i no superades pel moviment sindicals no és pot transformar el mercat de treball. La UGT enguany commemorem 120 d’història, la història i el progrés de la gent treballadora i la història de la UGT són indestriables, són dos germanes bessones que han caminat juntes i seguiran caminant molts més anys.
Aquests dies et retrobes amb el passat llunyà i proper i també el present i el futur tant pròxim com llunyà, el camí de la justícia social per la classe treballadora és la història interminable, és el compromís permanent per millorar les condicions de treball de cada treballador en cada empresa, al mateix temps amb la negociació col·lectiva millorar les condicions de treball dels sectors econòmics, aquesta és la columna vertebral de l’acció sindical. D’aquí neix la força i la representativitat sindical que ens permet davant de les administracions públiques també poder reivindicar i negociar millorar social per poder anar caminant cap a un estat català del benestar més potent.
És fonamental una bona negociació col·lectiva per aconseguir millor qualitat en el treball tant de salari com de jornada, però també és imprescindible per aconseguir un nivell de vida digne una legislació social a favor dels treballadors: educació, sanitat, dependència, igualtat,...
El binomi acció sindical i acció política són les dues claus del sindicalisme de classe que representa la UGT i el treball compromès en els seus 120 d’història: des la jornada de 8 hores, la lluita contra l’explotació infantil, el sufragi universal, la lluita antifranquista, la llibertat sindical, les crisis dels 80, cap conveni per sota de 1000€, la formació professional, o a les sis a casa,... mentre hi hagin treballadors i societat hi haurà el sindicalisme compromès de la UGT, som la història interminable perquè sempre el sindicalisme serà necessari tant davant de les empreses com les administracions.

11 comentaris:

Anònim ha dit...

Sincerament,amb la desmovilització que heu creat amb el sistema de comitès d'empresa no m'estranya que anem com anem.
Tu cobres 900 euros com alliberat sindical?(sinonim de viure dels problemes del alres) o dic perquè ja que signeu convenis on un oficial de primera cobra uns 900 euros nets cada mes (conveni provincial fusteria mecànica de Girona) estaria bé,que els nostres "representants" cobresiu el salari més baix que hagiu signat aquell any per una jornada de 40 hores setmanals.Crec que seria el més just i solidari que podrieu fer , i de pas us barrejarieu amb "la plebe" i putser resultaria que se us treurien les ganes de signar el que calgui per mantenirvos a la poltrona del vostre sistema de representació sindical.
Carai! trobo que se m'ha acudit una gran idea per anivellar-vos el sou a la realitat social que esteu crean.un aplauso!
Sius plau, l'any que ve millor que no us manifesteu pel primer de maig,que feu nosa i ho considero un insult.
I sí, em permetro utilitzar aquest punt de vista dur, perqè hi tinc tot el dret, ja que el que signeu m'afecta a mi directament i no hi puc dir la meva,ja que l'assemblea us la passeu pel forro quan us conve als comitès d'empresa.I no em facis posar exemples...
Apa! salut i dona-li records a als manguis de CC.OO. i C.G.T.

Anònim ha dit...

Per l'anònim anterior:La representació sindical és lliure, no sé qui representes perquè pel que veig no ets ni CCOO, ni CGT,però et puc assegurar que el que es decideix a les assemblees és el que signem.De tota manera en un conveni hi ha més apartats que només el salari i la nostra proposta de cap salari per sota dels 1000€ és vigent .Suposo que no has llegit bé el conveni provincial de la fusteria!
ah els alliberats de UGT solen ser mileuristes o poc més

Anònim ha dit...

soc el primer anònim.Evidentment que està molt bé aixo de cap conveni per sota dels 1000 euros,pero jo t'estic parlant del salari net que em queda despres que em repassin amb el IRPF,o sigui mes o menys 900 euros, que son els que tinc,exactament aquest abril he cobrat 949,80 euros. o sigui que sí que m'he llegit el conveni, fa 9 anys que me'ls vaig llegint,aquest provincial i l'estatal.
Exactament en brut cobro 1163,45 o sigui que està per sobre dels 1000 euros que interpreteu vosaltres, però es que jo no el disposo aquests 1000 euros,ja t'he dit més amunt el que em queda net.
Per altra banda, espero que si que respècteu les assemblees abans de signar, però és que a la meva empresa el comitè no en fa ni qu el paguin,i es clar ,és una mica difícil dir la teva en aquest plan.
Total, que ens en vam cansar i es van recollir firmes i es va votar per fer fora els que s'aprofitaven del càrrec al comitè per anar posant denúncies a l'empresa per coses absurdes que ningú els hi havia demanat que fessin i ni tan sols ho havien consultat, per d'aquesta manera aconseguir que la patronal els hi digués aqui tens uns diners i fot el cam de l'empresa.D'aquesta manera van aconseguir la jubilació abans d'hora, ja que els faltaven un parell d'anys.Un dels vostres delegats d'UGT,li va sortir bé desprès de crear tans problemes com va poder,però a l'altre el vam aconseguir fer fora del càrrec i per sort ara no tenim comitè (tot i que ni ha 4 que volen fer-lo de nou a traves de CC.OO. total per no reivindicar res, que ja me'ls conec) i funcionem assembleariament,que és millor i no hem d'aguantar manguis que s'amparen en la legislació laboral per anar de cap de setmana llarg amb les hores sindicals que utilitzaven casualment els divendres.Perquè els currantes també sabem defensar els nostres drets sens necessitar intermediaris.

Anònim ha dit...

De tota manera , pot-ser vas tenir una mala experiència amb l'anterior comitè, però com tu saps els comitès els fan les persones, i un arbre no fa un bosc, així que si ets tan honrat, i tens clar la negociació que cal fer a la teva empresa, perquè no et presentes per delegat.A la UGT el que volem és gent reivindicativa, honrada i que puguin ser representatius per negociar convenis sapiguent el que han de fer!
Espero que puguis matissar el que deies del sindicat de la mateixa manera que has matissat els 900€ i t'animis a ser un bon enllaç sindical.

Anònim ha dit...

-El primer anònim-
Doncs mira, tens rao amb el que dius de que un arbre no fa un bosc, i en cap moment pretenc dir que tots els que esteu a UGT sou igual,ja que seria absurda una manifestació així.
Per altra banda, ja que em demanes que matitzi el tema del sindicat ,et diré que no veig quina necessitat tinc de formar part d'un comitè si en realitat no cal aquest organisme per reivindicar quelcom dintre l'empresa.
M'explico:
Ni tan sols per fer una vaga, és estrictament necessari un comitè, ja que recollint 33% de signatures dels treballadors es pot fer una assemblea general dintre la fàbrica (i t'asseguro que sense firmes tmbé,ja que nosaltres les fem), i llabors, es pot decidir emprendre una vaga, formant un comitè de vaga entre els treballadors, ja que no és obligatori per llei que es faci d'altra manera.
Per tan, si l'eina més important de lluita,la vaga, es pot utilitzar sense necessitat de comitè,et sembla que ens cal per algo el comitè per coses menys importants?
Si, em diràs que els membres del comitè són els últims que poden acomiadar de l'empresa i poder reivindicar tranquils el que vulguin,pero jo et dirè que de privilegis no en vull,ja fa massa que hi ha gent privilegiada a aquesta societat i que si tens el suport de la plantilla (ja que les assemblees cohesionen el grup),ja és suficient per arriscar-se,val la pena i si portes anys a l'empresa,com a mínim no et quedes amb el cul a l'aire, encara que cada cop signeu acomiadament més barat per la patronal,gràcies.
A més,d'aquesta manera la patronal sap que no ets l'únic que pensa així,els problemes no sempre se li acabaran fent fora a fulanito de tal.
El que haurieu de fer els sindicats "majoritaris", es presionar perque quan hi hagi un acomiadament declarat improcedent en un jutjat, l'opció de readmissió al lloc de treball o indemnització econòmica la pugui triar el treballador i no el patró/na,que actualment és molt injust, però es clar això no us conve pel sistema d'eleccions sindicals.El comitè podria perdre la raó d'existir i vosaltres la de rebre subbencions que les paguem entre tots/es,fins hi tot els que no formem part del vostre sindicat(haurieu de viure de les cuotes dels afiliats), però al menys cohesionariem a la gent i la gent prendria part en les coses que l'afecten i no delegaria la seva responsabilitat en d'altres.Fins hi tot putser guanyarieu afiliació,que els afiliats a un sindicat som un 10% del total actiu.
No se, per mi es clau el fet de que la gent sigui responsable,hi guanyariem molta força,encara que ara ja ho veus... 500 manifestants a girona per l'1 de maig (i això si es que hi ereu tants).

Camil Ros ha dit...

Pot estar molt bé l’autoorganització en el centre de treball, però jo crec en el sindicat de classe, no crec ni en el sindicalisme corporatiu d’oficis o de sectors ni en aquesta idíl•lica autoorganització. La realitat és tossuda i resulta que quan hi ha problemes greus la gent ve al sindicat.
Si es vol millora l’actual mercat de treball, no és pot fer només des del lloc de treball, s’ha fer també des de la negociació col•lectiva i la legislació laboral, i aquesta funció només es pot fer des del sindicalisme de classe, ara només vols millorar les teves condicions de treball, pots continuar pel mateix camí.
Actualment el 60% dels treballadors de les comarques gironines tenen representació sindical, que és com es mesura la representativitat, amb la legislació actual la força per negociar et ve per la representació no per l’afiliació, tindria que ser diferent pot que ser si o no, ja que la representació sindical fa que cada quatre anys la gent t’hagi de tornar a votar i això és democràcia empresa a empresa, crec que ens serveix per estar més propers a la realitat que si tot és mesures per l’afiliació.
Respecte a la manifestació del 1r maig, fa més de 15 anys que hi vaig, només hi han grans participacions quan les coses van molt malament, els anys de mes grans mobilitzacions va ser els darrers del PP, quan la gent s’emprenya surt al carrer mentrestant prefereix la platja, també és un dret poder fer festa el 1r maig.

Anònim ha dit...

-el primer anònim-
Certament,tothom te dret a fer festa algun dia o altre, però el 1 de maig no ho considero un dia de festa,igual que tu suposo.
Per altra banda, el 60% de representació sindical que dius que hi ha a la provincia de Girona, no és real, ja que es el problema que li veig a aquest sistema de "representació",que tu dius que us dona la força per negociar,però aquesta força no va més enllà de la competició entre els diferents sindicats representatius, i si no la teniu al carrer,que és el problema real,tan li fa que tingueu més poder de negociació que CC.OO. o el que sigui,la patronal ho sap i us obliga a signar convenis realment tristos com el de la fuseria mecànica que es el meu.Aquest 60% saps de sobres que no recolza als sindicats com hauria de fer-ho i per tan tal com ho dius tu semblaria que vols donar a entendre que el 60% de treballadors és sindicalista i això no és real. Jo no dic que us agradi tenir que signar aquest tipus de conveni, però si no podeu fer una pressió real, més valdria que us ho deixessiu correr això de negociar automàticament,sigui quina sigui la situació del sector.Aquest sistema de "representació" des del meu punt de vista es una ratera,que primer desmovilitza a la base (el ja m'ho faran que comentava en un altre missatge) provocant falta d'interès i de formació, i despres us fa tenir que signar per bé o per mal,que sino ja intervindrà la generalitat i ens signarà un conveni a la baixa.
Continuo pensant que tenim un problema.S'ha de canviar el sistema.Portem 30 anys retrocedint lentament,per falta d'implicació,hem d'admetre que els pactes de la Moncloa del 79 van ser un error.
La situació actual no seria gaire diferent sense els sindicats, el sistema necessita una gran classe mitja per funcionar bé i per tan aquestes adequacions dels salaris a la puja de l'IPC, que són la majoria que signeu no són millores que s'aconsegueixin pels sindicats, sino que el sistema necessita una societat de consum que té de tenir un mínim per gastar i que no crei problemes i ja s'adaptaria.Està demostrat,mira Andorra,sense sindicats per llei i no veig que estiguin al nivell del tercer món(no vull entrar en condicions laborals al detall del principat per no extendrem i que evidentment es podrien millorar).
Per mi CC.OO.,UGT i darrerament CGT (que ha aparegut per prendreli el lloc a CC.OO. i no són cap maravella encara que vulguin anar de "radicals") us tenen per "amansar a las fieras" i poca cosa més.
Perquè segons les últimes dades, els úlims 10 anys,sense comptar les puges de l'IPC, la mitjana de millora salarial al global de la classe treballadora ronda l'1%.mentre que la patronal el 2007 va obtenir uns beneficis globals del 36% si no recordo malament i l'Estat te un superhabit de 13.000 milions d'euros,que no serviran per res més que per intentar aguantar l'actual crisis.IÇ mentres els currantes aguantant el temporal,ja que despres d'aquesta eterna moderació salarial que heu anat signant a cada reforma laboral,per fomentar la contractació,se suposa que despres d'aquesta bonança hauriem de veure alguna millora, pero ja veig que pel que fa al meu conveni, fins al 2011 continuaré mes o menys igual que com estava.
I no em digueu que les categories s'unificaran en Grups i que un oficial de 1ª de taller s'equipararà a un de segona administratiu,perque primer son 4 duros i segon això be de la comunitat europea que està tipa de que tinguem categories de l'any de la catapún i s'ha de regular la cosa mes o menys igual a tot arreu.

Anònim ha dit...

-el primer anònim-
Ah! i no em mal interpreteu, no estic pas en contra dels sindicats,ja que els considero clau,pero si del sistema en que us agafeu la majoria dels sindicats, o sigui el de representativitat a traves d'eleccions sindicals,etc.

Anònim ha dit...

Primer anònim , seguint el debat que has tingut , veig que estàs molt ben assabentat tan del que hauríem de ser els sindicats majoritaris com de com ho hauríem de fer per negociar.La llàstima i potser és el que no tens en compte és que no tots els treballadors tenen ni la teva consciència ni la teva benentesa cap els sindicats i per tant necessiten gent que negociï, que els representi i sobretot que reivindiqui allò que personalment no poden o no volen fer.Sí, ja sé que tu ho fas i les teves assembles també(segons tu) però em pots dir en quantes altres empreses es funciona així?
jo sóc d'un comité d' UGT i et prometo que dedico totes les hores sindicals per millorar les condicions dels meus companys i no és fàcil!
Per cert si vols canviar el sistema fes-ho des de dintre, si ets fora no et pots queixar ja que poc canviaràs , tu mateix !
Per cert, després de tantes assemblees i suposo que reunions i maldecaps ,tens veu a signar el conveni del teu sector, o deixes que t'ho facin els sindicats majoritaris i simplement critiques el que signen?

Anònim ha dit...

Focs d'encenalls entre un sindicat i l'altre!
Tothom apreta pels seus i nosaltres quedem sense representació!

Anònim ha dit...

-Primer anònim-
Certament que et diria unes quantes empreses que funcionen així, encara que la majoria tenen comitès obstaculitzant o col.laborant (la meva de moment almenys per sort no hi ha comitè des que l'ultim va complicar les coses).El que sí que és cert ,és que són a la provincia de Barcelona, a Girona poques.
No parlaré de les altres, perquè considero que ho haurien de fer ells mateixos, i menys perquè d'algunes ja veig que no en teniu coneixement i suposo que estaràn més tranquils així.Però t'ho recalco, a Girona les pots comptar amb els dits de les mans per desgràcia (les coses com són).
Que siguem pocs de moment,no vol dir que estiguem en una opció equivocada,però comés evident,tampoc estem en possessió de la raó absoluta.
Per altra banda,de moment és dificil signar convenis si no participes a eleccions sindicals, encara que nosaltres utilitzem la opcio de signar acords que van més enllà del conveni que vosaltres signeu ,però que el milloren, això si, a nivell d'empresa.I pel que fa a criticar als sindiats que si que ho dueu a terme la signatura i negociació de convenis evidentment considero que tinc dret a queixarme, ja que m'afecta el que feu directament.Si no m'afectes hauria de callar, però de moment la cosa és així.
També recalcar-te que en cap moment dubto que tu facis tot el que puguis pels teus companys de la feina.Segur que ets un que s'hi esforça, o no estaries aqui parlant amb mi.
I per l'ultim anònim,el foc entre sindicats com a mínim crea debat,que els últims anys es dóna tot com si anés sobre rodes i això no es bo.Cal un canvi de sistema pel tot el que he exposat, o com a mínim és el que crec jo.I no soc l'únic.
Ah! i pel que em sembla entendre en el teu missatge,no estàs afiliat a cap....Afilia't i no siguis tan "comodón".N'hi ha un futimer,CC.OO.,CNT,CGT,UGT,USO... Informa't de quin et convé més i lluita pel que t'afecta!