dilluns, 21 de juliol del 2008

Els turismes de Catalunya

Tothom teoritza del turisme ideal, aquell que ha de portar més ingressos a la nostra economia o aquell que és el que ens agrada a nosaltres i per tant hauria de ser el millor.
A mesura que vagi passant l’estiu i especialment si el ritme turístic no és l’adequat és començarà a qüestionar el model especialment el sol, platja i farra.
El més adequat no és buscar el millor o el pitjor, si no trobar la complementarietat del tots els models, que principalment els podríem resumir en tres: el turisme de qualitat, el turisme de masses i el turisme d’escapada.
El turisme de qualitat, ha de generar entorns i infraestructures turístiques, paisatgístiques i culturals que aportin un toc de distinció i teòricament la gent deixar més ingressos que en el turisme massiu però al mateix temps al no esta adreçat a molta gent pot ser generador de molts ingressos però poc generador de llocs de treball.
El turisme massiu o també anomenat socialitzador perquè és un tipus de turisme que hi pot accedir pràcticament tothom, és el que generar més llocs de treball i actualment encara més ingressos, però al prioritzar més la quantitat que la qualitat, en part és el responsable de la destrossa urbanística de part de la façana paisatgística de la nostra costa tant en hotels com en apartaments.
El turisme d’escapada que el tenim durant tot l’any per tant és complementari o aprofita les infraestructures dels dos anteriors. És de poca durada, però cada cop és utilitzat més gent busca ofertes concretes de cap de setmana o pont i tant potser de qualitat com massiu.
Com és pot concloure tots els models tenen avantatges i inconvenients, per tant cal potenciar el màxim els efectes positius de cadascú i minimitzar els impactes negatius.