divendres, 28 de març del 2008

Qui té la propietat de l’aigua?

Qui té la propietat de l’aigua? Aquesta és una pregunta sense una resposta clara que molta gent ens fem aquests dies. És propietat d’allà a on neix, de per a on passa, d’allà a on s’espera, o de més enllà quan el riu es troba amb la mar.
Amb una situació com l’actual de quasi sequera, l’aigua no és patrimoni de ningú, sinó que és de tothom, i la qüestió és que arribi arreu, potser no amb la mesura que es voldria, però tampoc no pot ser que a uns llocs de Catalunya es tingui aigua i ens uns altres no, principalment quan estem parlant de consum de boca, però tampoc no tenim que oblidar el consum d’aigua en l’agricultura i la industria.
Cal fugir d’aquestes reivindicacions de trinxera d’alguna gent i alguns sectors, per damunt de tot el prioritari és el consum anomenat de boca, és a dir que tothom quan obrim l’aixeta tinguem aigua, i aquest consum si som un país, s’ha de garantir a tot arreu, sigui Girona, Barcelona, els Pallars, l’Ebre o Sant Sadurní d’Anoia, que tot i que tenen molt de cava també necessiten aigua.
Pel que fa al sector de l’agricultura cal que superin cert discurs tancat dels regants, parlo més de Lleida que de Girona, crec que és prioritari que l’aigua arribi a casa abans que per regar una pera llimonera. Si s’arribés a la situació de decidir entre l’aixeta de casa o una explotació agrícola, crec que l’administració hauria de decidir-se per l’aixeta i al mateix temps donar el suport econòmic necessari a la gent que els seus camps es quedin secs per culpa de la manca d’aigua.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

És una bona reflexió. Hi ha un cert pensament que vol comparar el transvasament d'aigua per superar la sequera que deixa restriccions a llocs del país amb el PHN.. de pornogràfiques semblen aberrants.

Per altre banda, si el Ter està esgotat i no pot alimentar el que esta alimentant per a què la gent begui, d'on ha de sortir? del Segre o de l'Ebre. Però ho recordo... l'aigua no és per fomentar unes urbanitzacions o un tipus de turisme, sinò per que la gent que hi viu pugui beure.

Anònim ha dit...

Us volem convidar a la propera conferència que es realitzarà a Torroella de Montgrí, a Can Quintana - Museu de la Mediterrània "L'aigua a la mediterrània: causes i conseqüències de la sequera al riu Ter"
a càrrec d'Albert Ruhí biòleg i doctorand de l'Institut d'Ecologia Aquàtica de la UdG
Divendres 4 d'abril a les 20,30h

www.museudelamediterrania.org