dissabte, 7 de juny del 2008

El cas Buretex i l’Ajuntament d’Anglès

En el tancament de la tèxtil d’Anglès, un dels principals responsables no ha estat el sector tèxtil sinó l’Ajuntament d’Anglès, segur que la situació econòmica, el sector tèxtil i la gestió per part de l’empresa i tenen a veure en l’anuncia’t tancament, però la mala política per part de l’ajuntament han estat clau.
L’Ajuntament d’Anglès per unanimitat –a finals de l’anterior legislatura- signen un conveni amb l’empresa Buretex pel qual cedeix una part petita de les naus –les més velles i degradades al costat de la Bures- a canvi el generós ajuntament en un acte miopia política i social requalifica tots els terrenys d’industrials a residèncials i per si no fos poc també assumeix la deute que l’empresa tenia amb l’Institut Català de Finances ICF -sinó recordo malament sobre 2 milions d’euros-.
Fa només uns dos mesos que es va tancar l’acord definitiu entre l’Ajuntament d’Anglès i ICF per traspassar tot el conjunt del deute de Buretex a l’Ajuntament. L’empresa queda lliure d’una carga financera –que feia molt temps que no pagava- i que en cas de tancament l’ICF tenia prioritat, un cop lliures d’aquest deute l’empresa no ha trigat ni dos mesos a anunciar el tancament.
En cap moment l’ajuntament s’ha adreçat a treballadors i/o sindicats, per demanar o opinió, ni va situar cap clàusula en el conveni a favor dels treballadors –molts d’ells ciutadans d’Anglès- per garantir com a mínim les indemnitzacions dels treballadors.
L’ajuntament a prioritzat la política de l’especulació urbanística per crear un Museu amb una maquina de vapor cedida per ex-treballadors de la Burés, els cost de tenir unes naus, a part dels 2 milions d’euros o més, és sobretot de 74 llocs treball estables i de tota la vida.
Ara l’ajuntament sortirà demanant ajudes quan el que hauria de fer és assumir responsabilitats, si hagués destinat tots aquests diners a donar suport a l’industria en comptes d’expulsar-la d’Anglés, les coses ara aniríem millor, la política fàcil d’aquest ajuntament és l’exemple del que no s’ha de fer.
Potser es justificaran dient que hagués tancat igualment: discurs fàcil, però la resignació no és una bona companya política, la bona companya és la valentia, com van fer la UGT a Anglés en el cas del tancament de la Bures, el primer que vam fer és evitar la requalificació urbanística i després buscar un industrial que volgués generar activitat i ocupació, el resultat no va ser ni fàcil ni ràpid. Però avui continua la seva activitat ara amb l’empresa Antex i els treballadors de Bures van poder cobrar part de les indemnitzacions, i alguns van trobar feina a Antex. Dues maneres oposades de compromís social i polític, l’UGT va apostar per una política d’economia productiva, i l’ajuntament d’Anglés ha apostat per l’especulació urbanística, a canvi d’un museu que ni de lluny generarà ocupació estable com pot crear l’industria tant en nombre com en qualitat.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

es una pena que es tenqui buretex, moltes mares, pares, amics, avis, avies, coneguts han trepitjat aquell terra.... xo suposo que la fabrica s'ha quedat anticuada al iguqal que les maquines i es que tot canvia, i suposo que buretex no pot asumir un canvi de tecnologies....

es llei de vida, em de assumir que la zona de bures ja no sera un sector industrial... ara u convertiran en sector turistic i cultural.

millor que se l'hagi quedad ajuntament que no pas una imobiliaria i a fer pisos....

Camil Ros ha dit...

precisament és el que faran pisos a la major dels terrenys, i una part petita per l'ajuntament.
no crec en la resignació del tèxtil i de la industria, encara hi ha molt camí per la industria

Jordi Navarro i Morera ha dit...

Si, cert, l'Ajuntament ha tingut una actitud irresponsable però la direcció ha actuat de forma mafiosa i els mentre els partits polítics s'ho miren de lluny els sindicats majoritaris no actueu amb la contundència que la sitaució requereix.