diumenge, 14 de desembre del 2008

El primer ministre escocès a Catalunya

El primer ministre d’Escòcia, Alex Salmond està aquest dies de visita per Catalunya, demà tindrà lloc la reunió amb el President de la Generalitat i avui una representació de la societat civil i dels mitjans de comunicació hem tingut l’oportunitat de poder compartir un dinar, en la presentació del llibre El camí cap a la independència cap a la independència? de Murray Pittock.
Durant el dinar ens explicaven que fa unes setmanes es va organitzar un debat a Escòcia sobre el futur de les diverses nacions que formen part de la Gran Bretanya –Anglaterra, Irlanda, Gal·les, Escòcia- amb representants de totes les posicions, tothom va exposar amb claredat les seves posicions i va haver un debat respectuós entre tothom, segurament una lliçó de respecte i democràcia en la qual aquí encara no hi estem gaire acostumats.
Aquest ha estat l’estil d’Alex Salmond, ha parlat d’Escòcia i el seu futur, amb serenor i mirant d’Escòcia a Europa, ni perdut ni un segons ni una paraula de critica cap a Anglaterra, una lliçó de saber fer, un país s’ha de construir en base al propi treball i esforç, no en base a la crítica fàcil de l’enèmic extern.
Els governs d’Escòcia i Catalunya, signaran acords en matèria de cultura i d’activitat econòmica, les grans transaccions en la política internacional dels governs que volen internacionalitzar-se i tenir un paper en el món són els acords en matèria económica, per tant aquest és un bon camí.